Spațiul în fotografie vs. viață
Se zice că simplitatea este esența eleganței sau cu alte cuvinte, mai puțin înseamnă mai mult. Teoria se aplică în multe domenii. Modul cum tratăm simplitatea ține mult de structura interioară a fiecăruia dintre noi. De educație și de locurile natale care și-au pus amprenta asupra noastră.
De obicei spațiul gol, neumplut cu lucruri, sperie oamenii. Nu știm dacă acest fapt înseamnă nesiguranță, neîncredere, frică de viitor. Știm că oamenii au tendința să vrea să vadă spațiile cât mai aglomerate. Începând de la spațiul din fotografie, desen, prezentări de business și ajungând până la locuință. Toate colțurile sau holurile “trebuie umplute” cu ceva.
Am întalnit simultan conceptul de a lăsa spațiu în fotografie (aici vorbim atât de fundal blurat cât și de spațiul negativ) și cel în care japonezii își amenajează locuințele. Ca să fie experiența completă, printr-o conjunctură am ales să trăim o perioadă determinată de timp folosind aproximativ 25% din lucrurile personale. Iată cum brusc s-a făcut spațiu mai mult în jurul nostru. Fără să vrem am făcut conexiuni între toate aceste tipuri de spații real sau virtual întâlnite. Ce a rezultat de aici a fost transformator. Deși nu facem referire neapărat la miminalism, modul cum toate aceste situații îți pot impacta gândirea este impresionant.
Fotografiile cu fundal estompat sau cele în care există un spațiu negativ mare, în contrast cu subiectul îți dau o anume stare de creativitate. Mesajul este atât de clar relevat încât tu poți face asocieri spontane fără nici un efort. Vizualul te cuprinde, intri în poveste.
Poate interveni și ordinea din tipul acesta de fotografie. Cu siguranță nu intervine mai mult față de imaginile surprinse cu grădinile, casele și templele văzute în Japonia. Ireal de ordonate. Complet spus, ireal de elegante în această simplitate curată. În fapt simți că această simplitate japoneză dusă la extrem îți oferă un sentiment de liniște interioară. Spațiul din jurul tău în schimb îți oferă forță. Dintr-o dată tu ești cel important și mai puțin lucrurile ce te înconjoară. Devii puternic și cu încredere de sine.
Marie Kondo a lansat un trend la nivel mondial prin metoda pe care o promovează și care își are originile în stilul japonez. Te îndeamnă să îți faci spațiu în jurul tău, nefiind o metodă minimalistă, ci mai degrabă o metodă de a-ți observa emoțiile în preajma tuturor lucrurilor din casa în care locuiești cel mai mult timp și de a le organiza într-un anume stil. De a elimina lucrurile care nu îți “spun nimic”, pe care de fapt nu le folosești aproape niciodată (și de care nu vei avea nevoie aproape niciodată).
Spațiul în oricare dintre situațiile descrise mai sus îți oferă stil, forță și timp!
No Comments