Fotografia de șantier
Un domeniu foarte vast, dar nu atât de popular, este fotografia de șantier, cu tot ce ține de aspectele surprinse în documentarea proiectelor industriale sau individuale, evoluția lucrărilor, detaliile tehnice, momentele surprinse din timpul construcției și în final povestea clădirilor deja finisate. Fiecare clădire are personalitate. Fiecare clădire are o poveste ce merită vizualizată. Pentru noi, afinitatea pentru fotografia de șantier este mai veche și a pornit cu portofoliul care a surprins etapele construirii propriei noastre case.
Am vrut să aflăm mai multe și am întrebat-o pe arh. Annemarie Strihan despre acest tip de fotografie.
Din punctul de vedere al arhitectului, cât de importantă este această categorie de fotografie?
Fotografia de șantier s-a desprins din câmpul fotografiei de arhitectură, evoluând într-un gen aparte. Pe de-o parte artă, pe de alta documentar, fotografia de șantier captează un timp destul de lung, cât durata unei construcții, într-o imagine. Secretul unei fotografii de șantier profesionist realizată este povestea pe care ne-o transmite.
Pentru o afacere din domeniul construcțiilor sau din cel imobiliar, de exemplu, este vitală povestea realizărilor, căci doar ea oferă credibilitate. Un text lung care enumeră amănuntele tehnice nu devine însă o poveste credibilă, oricât de reale ar fi datele. În schimb, imaginile care au forța de a ne transporta timp de câteva minute acolo, în miezul nașterii unei clădiri, ne conving pe loc.
Imaginează-ți arșița de pe șantier, netezimea imaculată a marmurei șlefuite, cărămizile în culoarea soarelui sau tensiunea ce plutește în aer înainte de predarea la termen. Momentele acestea aparent banale, capturate însă de o mână profesionistă, se transformă în povestea unei construcții, poveste care ne incită, ne emoționează sau ne inspiră.
Cu toții suntem curioși la poveștile din spatele celebrităților. Fotografia de șantier ne satisface setea de știri de culise, dar cu un alt subiect, și anume culisele construcțiilor. Din afară pare banal, dar tensiunile și satisfacțiile ce se strâng pe parcursul unei construcții sunt la fel de, dacă nu chiar mai dramatice decât culisele unui film. Toate aceste emoții care nu apar pe nicio copertă glossy sunt surprinse de fotografia de șantier.

Dacă nu sunteți încă convinși de puterea fotografiei de șantier de a deschide apetitul pentru culisele clădirilor și oamenilor ce le realizează, amintiți-vă de o celebră fotografie de șantier, care de 90 de ani nu încetează să facă înconjurul lumii: Lunch atop a Skyscraper.
No Comments