Title Image
Fotografie culinară | Brioșe cu vișine

Cât stil încape într-o farfurie?

Am fost întrebați de către www.LifeandStyle.ro cum aplicăm noi food design-ul în viața de zi cu zi. Cum era și normal, le-am spus că totul depinde de stilul pe care îl ai și pe care îl imprimi zonei culinare zilnice sau de sărbătoare. Dacă în viața de zi cu zi îți place ca mâncarea să fie aranjată frumos și cu cât mai multă creativitate în farfurie, cu siguranță așa vor arăta și mesele tale festive.

Cum spuneam, alegerile ne reprezintă în tot ceea ce facem. Începând de la preferințele legate de stilul vestimentar, de alegerea pieselor de mobilier, de modul în care împachetăm un cadou de Crăciun sau de felul în care aranjăm masa atunci când avem invitați în propria casă. Totul constă în asocieri și detalii. Detalii ce definesc stilul sau „clasa” și care pe parcursul vieții te vor ajuta în nenumărate domenii și situații. Educația vizuală, parte din dezvoltarea personală, întărește diferențele ce țin de cultivarea „bunului gust” (kitsch versus calitate ridicată).

Bucătăria a evoluat, în prezent fiind investită cu multă simbolistică. Conținutul, prezentarea, ambientul – important este ca toate acestea să se potrivească contextului respectiv și să denote respectul acordat oaspeților, pentru că „da”, organizarea unei mese înseamnă în primul rând prețuirea invitaților.

Dar iată mai jos un mic dejun servit acasă – într-o zi absolut obișnuită – în care elemente aparent comune au fost aranjate estetic la masă. Un arici din carton colorat făcut de o bunică haioasă și foarte talentată la desen, măceșe proaspete, piure de măr copt cu frișcă și nuci, alături de o revistă. În spate este într-adevăr și ceva somon marinat, ca să nu fie mic dejunul prea vegan! Credeți că un astfel de mic dejun ar trece neobservat? Îți începi ziua cu un vizual frumos, care în timp educă simțul estetc. Copii, nepoți, mătuși, prieteni invitați … toți se vor bucura de un astfel de mic dejun.

Dacă ai oaspeți-copii recomand de exemplu să servești brioșe dulci împreună cu un decor care să le stimuleze simțul estetic și să le bucure privirea. Experiențe și imagini ce le definesc copiiilor stilul de mai târziu, adulți fiind.

Pentru primirea oaspeților la masa organizată cu prilejul Crăciunului, elemente specifice pot fi folosite cu succes. Conuri, lumânări, panglici – lucruri care nu aglomerează și care sunt în contrast cu fața de masă sau cu vesela. Se știe că în design, contrastul câștigă primul loc întotdeauna. De Paște de exemplu poți așeza un bol de argint cu flori sau cu iarbă verde, pe o față de masă albă, alături de veselă și tacâmuri asortate. Acestea pot fi singurele piese de rezistență ale aranjamentului. Nu vei da greș. Poate părea simplu, dar tocmai simplitatea denotă arta aranjamentelor.

Între principiile fundamentale ale design-ului se mai menționează un amănunt: spațiul. În articolul Spațiul în fotografie vs.viață vă îndemn să nu vă fie frică de spațiul lăsat gol … pledez pentru acest concept. De obicei spațiul gol, neumplut cu lucruri, sperie oamenii. Poate acest fapt înseamnă nesiguranță, atașament față de trecut sau frică de viitor. Ceea ce știm este faptul că oamenii au tendința să vrea să vadă spațiile cât mai aglomerate. Începând de la spațiul din fotografie, desen, prezentări de business și ajungând până la locuință. Am văzut de prea multe ori mese supraglomerate de veselă și mâncare, care nu te îmbiau deloc. În mod categoric a ști să lași anumite spații goale denotă îmcredere și stil.

Articolul complet, în foma inițială îl puteți citi aici.

Mulțumim invitației www.Lifeandstyle.ro!

Vă dorim inspirație!

 

Sharing is caring!

admin

No Comments

Post a Comment